Leta i den här bloggen

torsdag 24 februari 2011

The fantastic four det är vi det :D












Svensk varmblodstravaren Rocky, svensk varmblodig hästras som härstammar från främst amerikansk och i mindre utsträckning fransk varmblodstravare. Mankhöjden är vanligen 155–165 cm och färgen brun med få eller inga vita tecken. Alla storlekar, färger och tecken är dock tillåtna. Temperamentet är mycket lätthanterligt. Stamboksförande organisation är Svenska Travsportens Centralförbund (STC). Svensk varmblodstravare är näst efter svensk varmblodig ridhäst den vanligaste hästrasen i Sverige. Den håller hög internationell kvalitet och räknas som en av världens ledande travraser. Många av de allra största internationella loppen har vunnits av svenska travhästar.

Nordsvensken Vilja
Den nordsvenska brukshästen är en medelstor kallblodshäst. De stamboksförda stonas genomsnittliga mankhöjd är ca 153 cm och hingstarnas ca 157 cm. Variationen i storlek är betydande, främst på stosidan. Huvudet är medelstort med rak profil och med breda, väl musklade ganascher vilket ger det ett kilformat utseende. Halsen är medellång och muskulös. Ryggen är lång men väl musklad. Bogen är välliggande med en för en draghäst ändamålsenlig lutning och bringan är oftast bred. Benen är väl dimensionerade, har breda ledgångar och starka senor. Vävnadskvalitén är mycket god. Rörelserna är energiska och taktmässiga.
Färger
Tillåtna färger är brun, svartbrun, svart, fux, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell samt blacka varianter av dessa färger. Avblekbar skimmel om härstamningen kan bevisas gå tillbaka till de norska så kallade blåhästarna.

Gotlandsrusset Russlana
För att kunna stambokföras som gotlandsruss skall hästen vara mellan 115 och 130 cm i mankhöjd. Idealhöjden är 123–126 cm. Alla färger är godkända utom dorsalskäckar och "dubbelgula" hästar (t.ex. gulvit, pärlvit). Skimmel och blackfärgen finns inte i rasen och är inte heller tillåtna. I äldre stamböcker finns individer som är stamboksförda som skimmlar men dessa var allihop tigrerade.
Gotlandsrusset är en liten och ganska späd ponny, som trots detta är otroligt stark. Halsen är ganska kort och fortsätter i en lång och rak rygg med ett sluttande kors och en markerad manke. Huvudet är fint skuret med typisk ponnykaraktär och med rak nosrygg och bred panna. Länderna och bakbenen kan ibland vara något svagt musklade och vara dåligt byggda men frambenen på russen är oftast förvånansvärt starka och välbyggda. Hovarna är mycket hårda. Bogen lutar ganska rejält, vilket är ovanligt på primitiva hästraser, men detta bidrar till en snabb och energisk trav.
Gotlandsrusset är relativt lätthanterligt med ett stabilt temperament, vilket gjort rasen mycket populär som ridponny och den är idag väldigt vanlig på svenska ridskolor och bland unga ryttare. Russen är även snabba travare, mycket på grund av den sluttande bogen, och används inom travsporten i speciella ponnytravklasser. Russen brukar även ha bra anlag för hoppning trots de svaga länderna men oftast är galoppen väldigt svag hos rasen.

Frieserhästen Dame
Frisisk häst är en hästras av varmblodstyp som ursprungligen kommer från Nederländernamankhöjd på 150-170 centimeter (idealhöjden är 160-165 centimeter) och är alltid svart, utan några vita tecken. Ett kännetecken är även rasens kraftiga man och svans med tjock tagel som ofta vågar sig, samt kraftigt hovskägg på benen, något som är ovanligt för varmblodshästar. där den utvecklats i över 2000 år. Den har en

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar